Milujete exotické ovocie? A viete, ako ho správne naporciovať?

Milujete exotické ovocie? A viete, ako ho správne naporciovať?

Na našich stoloch sa čoraz viac objavuje exotické ovocie. Dnes to už nie sú len pomaranče, mandarínky či banány – naopak, tie považujeme takmer za samozrejmosť. O slovo sa hlási napríklad granátové jablko, mango či čoraz obľúbenejšie dračie ovocie. Bojíte sa ho kúpiť, lebo neviete, čo s ním? Už nemusíte!

Milujete exotické ovocie? A viete, ako ho správne naporciovať?
(zdroj: unsplash.com)

Podobná mangu aj melónu

Prvé ovocie, ktorému sa budeme venovať, je papája. Toto tropické ovocie má sladkú dužinu a chuť podobnú cukrovému melónu. Možno ju skôr poznáte ako sušenú, výborná je však aj čerstvá. Papáju nakrájate tak, že ostrým nožom odrežete oba jej konce, potom ju rozrežete pozdĺžne na dve polovice a pomocou lyžice vydlabete semená. Pozor, aby ste nezašli príliš hlboko do ovocia, lebo prídete o časť dužiny. Až potom škrabkou na zemiaky odstráňte šupku a ovocie nakrájajte na kocky.

Jahody a hruška dokopy

Spomínané dračie ovocie sa zvykne nazývať aj jahodová hruška alebo kráľovná Honolulu. Rastie na kaktuse, ktorý sa šplhá po oporných rastlinách alebo múroch. Plod má bielu dužinu s čiernymi semenami, ale existujú aj plody s červenou dužinou. Predtým, než sa pustíte do krájania, mali by ste sa uistiť, že je ovocie zrelé, a to tak, že skontrolujete jeho tvrdosť a farbu – malo by byť mäkké a mať jasnoružové sfarbenie. Ak sa vám nezdá dostatočne zrelé, vložte ho na pár dní do hnedého papierového vrecka s jablkom alebo banánom. Ostrým nožom potom odstráňte výrastky na šupke a prerežte plod na polovicu. Lyžicou môžete opäť vydlabať dužinu, alebo môžete najprv odstrániť šupku. Dužinu následne nakrájajte a hneď skonzumujte.

Mango, liči a granátové jablko

Mango patrí medzi bežnejšie exotické ovocia, a tak ste ho už asi doma minimálne raz porcovali. My však pre vás máme tip, ako to urobiť čo najefektnejšie: pomocou dvoch rezov odkrojte pozdĺžne dva plátky aj so šupkou, vnútro manga nakrájajte na mriežku a kocky, ktoré vzniknú, môžete zo šupky vydlabať lyžicou. Čo napríklad s liči? Ani to nie je na porciovanie zložité. Zľahka mu narežte šupku, pomocou nechtov ju ošúpte a dužinu so sladkokyslou chuťou skonzumujte. Pozor ale na kôstku! Granátové jablko zasa zbavte šupky na jednom konci a pozdĺžne ho narežte na štyri časti. Potom z neho dostaňte všetky jadierka a dužinu jednoducho tak, že ho roztvoríte.